Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ


Τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οικονομικά στοιχεία που αφορούν στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κος Καποτάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) για το ΙΚΑ προβλέπεται για φέτος, έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ, για τον ΟΑΕΕ 462,7 εκατ. ευρώ, για τον ΟΓΑ 181,3 εκατ. ευρώ, για το ΜΤΠΥ 91,3 εκατ. ευρώ για το ΤΠΔΥ 66,2 εκατ. ευρώ, για το (ΕΤΑΑ) ΤΣΑΥ 39,5 εκατ. ευρώ και για το ΕΤΕΑ 274 εκατ. ευρώ.
Είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί προς επίρρωση και επιβεβαίωση όσων έχουμε ήδη επισημάνει σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι απώλειες που καταγράφουν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της κρίσης της τελευταίας κυρίως πενταετίας προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ.
Όπως υποστήριξε ο κ. Καποτάς, οι απώλειες αυτές έχουν προκληθεί από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών, την εισφοροδιαφυγή, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση κοινωνικών πόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, το ΙΚΑ, η μείωση εσόδων φθάνει το 8,2%, ενώ οι καθυστερούμενες οφειλές προς το Ίδρυμα ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ -με τα μισά να χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα εισπράξεως». Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013, οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές, με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ. Η κατάσταση των Ταμείων επιβαρύνεται επίσης από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες σε όλα τα ταμεία ανέρχονται σήμερα στις 136.040.Τέλος η κατάσταση επιδεινώνεται, αν αναλογιστεί κανείς και την δεινή οικονομική κατάσταση στον ΕΟΠΠΥ  του οποίου οι οικονομικές υποχρεώσεις μέχρι και τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονται στα 7,739 δισ. ευρώ.
Τα ανωτέρω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν με εμφατικό τρόπο την κατ’επανάληψη περιγραφόμενη δεινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και κατ’επέκταση του εν γένει οικοδομήματος που ονομάζεται κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας.  Δεινή οικονομική κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με περαιτέρω μείωση των παροχών προς τον ασθενέστερο κρίκο της αλυσίδας, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους της χώρας.